Pečené šťavnaté žampióny plněné sýrem

Šťavnaté houby plněné dvěma druhy sýru, petrželkou a česnekem. Rychlý, jednoduchý recept, který se hodí na každou oslavu nebo slavnostní večeři. Můžete jej servírovat jako předkrm nebo jednohubku v teplé i studené verzi.


Potřebujete:

balení žampiónů
měkký čerstvý smetanový sýr bez příchuti (Lučina, Gervais, Philadelphia, Tartare, Almete,...atd)
parmezán
stroužek česnek
čerstvou petrželku
bazalku na ozdobu (není nutností)
sůl
pepř
dvě lžíce olivového oleje


Postup:

Předehřejeme troubu na 200°C.

Žampióny omyjeme a vyloupneme z nich nohy.

Asi polovinu nohou nakrájíme na malé kousíčky (opravu malinké) a vložíme je do mističky, ve které smícháme 150-200g čerstvého smetanového sýra, nasekanou petrželku, dvě lžíce olivového oleje, vymačkaný stroužek česneku a celou směs dochutíme trochou čerstvě namletého pepře a soli.

Vymažeme si zapékací mísu trochou olivového oleje a postupně plníme kloboučky žampiónů dříve připravenou sýrovou směsí a pokládáme je vedle sebe do zapékací mísy.

Parmezán nastrouháme na hrubo na struhadle a dostatečně jím posypeme každý naplněný žampion.

Pečeme v troubě asi 20 minut, nebo dokud parmezán na vrchu nezezlátne. Na závěr počkáme, až žampióny trochu vychladnou a ozdobíme je lístkem bazalky. (Pokud dáte bazalku na horký sýr, zčerná. Proto je lepší chvilku počkat.)

Podávejte teplé i studené jako předkrm nebo jednohubky.


1 komentář:

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.