Potřebujete:
balení žampiónů
měkký čerstvý smetanový sýr bez příchuti (Lučina, Gervais, Philadelphia, Tartare, Almete,...atd)
parmezán
stroužek česnek
čerstvou petrželku
bazalku na ozdobu (není nutností)
sůl
pepř
dvě lžíce olivového oleje
Postup:
Předehřejeme troubu na 200°C.
Žampióny omyjeme a vyloupneme z nich nohy.
Asi polovinu nohou nakrájíme na malé kousíčky (opravu malinké) a vložíme je do mističky, ve které smícháme 150-200g čerstvého smetanového sýra, nasekanou petrželku, dvě lžíce olivového oleje, vymačkaný stroužek česneku a celou směs dochutíme trochou čerstvě namletého pepře a soli.
Vymažeme si zapékací mísu trochou olivového oleje a postupně plníme kloboučky žampiónů dříve připravenou sýrovou směsí a pokládáme je vedle sebe do zapékací mísy.
Parmezán nastrouháme na hrubo na struhadle a dostatečně jím posypeme každý naplněný žampion.
Pečeme v troubě asi 20 minut, nebo dokud parmezán na vrchu nezezlátne. Na závěr počkáme, až žampióny trochu vychladnou a ozdobíme je lístkem bazalky. (Pokud dáte bazalku na horký sýr, zčerná. Proto je lepší chvilku počkat.)
Podávejte teplé i studené jako předkrm nebo jednohubky.
Krásné žampiony. Jindra
OdpovědětVymazat